In gesprek met … verpleegkundig consulent mamma- en stomacare: Agnes
In gesprek met … verpleegkundig consulent mamma- en stomacare: Agnes
Convatec gaat in gesprek met Agnes Verberne – Gerritsen. Agnes is verpleegkundig consulent mamma- en stomacare in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Ze is inmiddels bijna klaar met opleiding en mag binnenkort haar diploma in ontvangst nemen. Haar carrière in de zorg begon twintig jaar geleden, waarbij ze eerst als medium care-verpleegkundige en daarvoor op een chirurgische afdeling werkte. Deze achtergrond gaf haar een stevige basis in de stomazorg, wat haar rol in haar huidige functie versterkt.
Waarom ben je gaan specialiseren in de stomazorg?
In 2019 besloot Agnes zich te specialiseren als stomaverpleegkundige. Ze vertelt: “Ik kwam erachter dat mijn voldoening niet per sé lag in de hoogstaande technieken, maar in het persoonlijke verschil wat je kan maken voor patiënten. Ik wilde een constante factor zijn in hun zorgtraject.” Deze keuze voor stomazorg sluit dan eigenlijk perfect aan bij haar keuze; de combinatie van de technische kennis en de intensieve begeleiding die deze specialisatie vereist.
Wat zijn belangrijke vaardigheden voor een stomaverpleegkundige?
Empathie is in de stomazorg erg belangrijk. “Je moet je kunnen inleven wat een stoma betekent voor iemands dagelijks leven, in relatie tot werk, relaties en activiteiten zoals op vakantie gaan,” zegt ze. “Een stoma krijgen is voor iemand een behoorlijke stap en brengt regelmatig schaamte en andere onzekerheden met zich mee. Als stomaverpleegkundige ben jij echt de persoon om deze onzekerheid weg te nemen,” vervolgt ze. Naast de begeleiding van de patiënt zijn technische aspecten en materiaalkennis cruciaal. “Uitgebreide materiaalkennis helpt bij het adviseren van materialen aan de patiënten. Je ziet allerlei verschillende patiënten voorbijkomen waarbij het iedere keer weer goed kijken is welk materiaal geschikt is. Samen met de patiënt bekijken we dit en maken we keuzes,” sluit ze af.
Welke type patiënten komen bij jullie in het ziekenhuis?
De mensen die Agnes ziet hebben een stoma vanwege oncologische redenen, maar ze behandelt ook patiënten met darmziektes zoals Crohn of colitis, incontinentieproblemen en rolstoelafhankelijke patiënten. Elke achtergrond brengt andere uitdagingen en vereisten met zich mee.
Hoe belangrijk is hydratie voor mensen met een stoma?
Hydratatie is een belangrijk aspect van de zorg voor mensen met een stoma, zowel voor darmstoma’s als urinestoma’s. Bij een dikke darmstoma moet de ontlasting brijig zijn om obstipatie te voorkomen, terwijl een dunne darmstoma veel vochtverlies kan veroorzaken, wat aanvulling van zowel vocht als zouten noodzakelijk maakt. Agnes adviseert patiënten bij warm weer minimaal 2 tot 2.5 liter te drinken. Het is hierbij belangrijk dat je goed oplet hoe je je voelt en waar je behoefte aan hebt.
Tips rondom drinken
Agnes heeft een aantal praktische tips als het gaat om voldoende gehydrateerd te blijven: “Drink regelmatige gedurende de dag, drink wat je lekker vindt en zorg ervoor dat je altijd voldoende drinken bij je hebt, vooral met warm weer of intensieve activiteiten.” Symptomen als duizeligheid, droge mond en minder plassen kunnen signalen zijn dat je aan het uitdrogen bent. Patiënten met een dunne darmstoma moeten hierop extra alert zijn en contact opnemen met een stomaverpleegkundige als ze zich zorgen maken.
Wat zijn lange termijn gevolgen van onvoldoende hydratatie?
Onvoldoende hydratatie kan ernstige gevolgen hebben, waaronder schade aan de nieren. Het is daarom altijd belangrijk om te drinken, ook als je hier even geen zin in hebt.
Leven met een stoma
“Het is enorm belangrijk dat je je leven niet laat lijden door een stoma, maar leid je leven zoals je het graag wilt doen,” is de belangrijkste boodschap van Agnes.
Zwemmen en sporten kan zeker met een stoma. Er kan dan eventuele adviezen worden gegeven met betrekking tot stomamaterialen en accessoires zoals het dragen van een steunbandage. “Je weet uiteindelijk zelf wat het beste voor je is.”