Reizen met een stoma: 8 tips!

Op reis of een dagje eropuit. Voor stomadragers klinkt dit misschien als een uitdaging, maar met de juiste voorbereidingen kun je over het algemeen zonder problemen gaan en staan waar je maar wilt! Of je nou ver weg gaat met het vliegtuig, met de auto naar Frankrijk of een dagje met de trein eropuit. In dit artikel lees je een aantal handige tips om reizen zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk te maken voor jezelf.

Reizen met het vliegtuig

1. Zorg dat je voor de vlucht enkele huidplaten hebt voorbereid.

Als je een huidplaat met knipbare opening gebruikt, zorg dan voor enkele voorbewerkte exemplaren in je handbagage. Op deze manier kun je de schaar in je ruimbagage vervoeren. Let er wel op dat je uitdroging van voorbewerkte huidplaten voorkomt: een afgesloten bewaarbakje kan hiervoor uitkomst bieden. Je kunt ook gebruik maken van een kneedbare huidplaat, zodat je helemaal geen schaar nodig hebt.

2. Vraag tijdens controles naar een aparte ruimte.

Het kan voorkomen dat de douane je nader wil onderzoeken. Wees ervan bewust dat iedere reiziger het recht heeft om beleefd en met respect gefouilleerd te worden. Dit betekent dat je aan de douanier kunt vragen of je in een aparte ruimte verder onderzocht kunt worden.

Reizen met de auto

3. Maak gebruik van een autogordelversteller tijdens de autorit.

Een autogordel kan irritatie opleveren, doordat deze langs je stoma schuurt. Dit kan in het ergste geval zelfs voor lekkage zorgen. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van een gordelversteller. Met deze gordelversteller verleg je het drukpunt van de gordel, zodat je ook met jouw stoma comfortabel in de auto kunt reizen.

4. Bewaartip van je stomamateriaal in de auto.

De temperatuur van een geparkeerde auto kan snel hoog oplopen. Deze hoge temperatuur is funest voor je stomamateriaal. Stomamateriaal dient tussen de 10-30 graden bewaard worden. Laat je stomamateriaal om deze reden tijdens warme dagen niet in de auto liggen. Dit geldt uiteraard ook voor vakantie naar wintersportgebieden, of koudere perioden in ons eigen land.

Algemene tips

5. Zorg ervoor dat je onderweg altijd een flesje schoon water en desinfecterende gel bij je hebt.

In sommige landen is het water dat uit de kraan komt niet schoon genoeg. Zorg er daarom voor dat je altijd een flesje schoon water bij je hebt. Verder kan het handig zijn om desinfecterende gel mee te nemen, zodat je niet afhankelijk bent van stromend water om je handen te reinigen.

6. Download gratis de “Hoge Nood App”.

Met de HogeNood app vind je direct het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet met je smartphone. De HogeNood app laat je de route naar het toilet zien, geeft voorzieningen weer – bijvoorbeeld een rolstoeltoegankelijk toilet- en geeft reviews van voorgaande bezoekers weer (ook in het buitenland).

7. Maak gebruik van je toiletpas om discreet toegang naar het (invalide)toilet te vragen.

De toiletpas heeft de afmeting van een creditkaart en vermeldt dat “de houder van de kaart om medische redenen snel de beschikking over toiletruimte nodig heeft”. Het kaartje biedt je geen garantie tot toegang naar het (invalide)toilet, maar het helpt je wel om een gesprek hierover te voorkomen.

8. Gebruik je medisch paspoort wanneer je naar het buitenland reist.

Wanneer je buiten Nederland reist, is het aan te raden om dit document mee te nemen. Aanvragen kan bij de leverancier van je stomamateriaal. Zorg er ook voor dat de materiaalomschrijving in de taal van het betreffende land is geschreven.

Reizen met een stoma is misschien iets minder laagdrempelig dan zonder stoma, maar met deze tips ter hand kom je een heel eind! Met een goede voorbereiding is er namelijk van alles mogelijk. Heel veel reisplezier toegewenst!