In gesprek met... Stomaverpleegkundige Kim de Kleijn

Convatec gaat in gesprek met Kim de Kleijn, een toegewijde stomaverpleegkundige met meer dan twintig jaar ervaring in de gezondheidszorg. Kim werkt al drie jaar als gespecialiseerde stomaverpleegkundige en houdt zich bezig met het bieden van hoogwaardige zorg aan patiënten met darmproblematieken.

Voordat Kim haar expertise richtte op stomazorg, heeft ze twintig jaar gewerkt op de chirurgische oncologie. Haar verlangen om meer gerichte zorg te bieden, met speciale aandacht voor sociaal-emotionele aspecten en acceptatie van lichaamsveranderingen, leidde haar naar de stoma-opleiding. Na het succesvol afronden van de opleiding heeft Kim haar passie voor stomazorg verder ontwikkeld en heeft ze haar ervaring ingezet.

Als stomaverpleegkundige in het ziekenhuis heeft Kim veel werk verricht om stomazorg op te zetten en te verbeteren. Haar taken variëren van het begeleiden van patiënten met darmproblematieken tot het organiseren van verpleegkundige scholing en het schrijven van protocollen.

Kim benadrukt het belang van ruimte en tijd voor de emotionele aspecten van haar werk. Ze staat altijd klaar voor haar patiënten, moedigt open communicatie aan en waardeert de dankbaarheid die ze ontvangt, zelfs in kleine gebaren zoals snoep en kaartjes, al is dit niet nodig.

Naast de dagelijkse uitdagingen, ziet Kim positief naar de toekomst van stomazorg. Ze erkent de verschuiving naar meer zelfregie voor patiënten, waarbij ze al voor ontslag leren hun stoma zelf te verzorgen. Kim benadrukt het belang van communicatie en samenwerking in haar werk en hoopt dat deze aspecten in de toekomst nog meer worden benadrukt.

Al met al is Kim trots op haar rol als stomaverpleegkundige, waarbij ze dagelijks de kans krijgt om het leven van haar patiënten positief te beïnvloeden en hen te ondersteunen in hun persoonlijke reis naar acceptatie en zelfstandigheid.