Gerda van Driesten

Gerda van Driesten, verpleegkundig consulent stomazorg, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ)

Convatec spreekt met Gerda van Driesten, verpleegkundig consulent stomazorg. Zij is al 35 jaar werkzaam als verpleegkundige, waarvan ruim 20 jaar gespecialiseerd in stomazorg. Ze hecht veel waarde aan een sterke band met patiënten en persoonlijke aandacht. In haar rol als verpleegkundig consulent bij het ETZ Tilburg begeleidt ze mensen met een stoma, adviseert ze hen en helpt ze bij het omgaan met zowel fysieke als emotionele uitdagingen die het met zich meebrengt.

Gerda vindt het belangrijk dat mensen met een stoma goed begeleid worden tijdens hun traject, zowel voor als na de operatie. “Het krijgen van een stoma is geen lichte opgave. Daarom begeleid ik patiënten bij het begrijpen van hun aandoening, het verzorgen van hun stoma en het verlichten van eventuele huidproblemen,” aldus Gerda. Ze benadrukt het belang van open communicatie met patiënten en het centraal stellen van de patiënt.

Stoma's en bijbehorende zorg

Gerda en haar collega’s begeleiden alle stomadragers, zowel met een colostoma, ileostoma en ook met een urostoma. “Bij elke stoma en de bijbehorende zorg richten we ons op de specifieke behoeften van elke patiënt,” legt Gerda uit. Ze werkt nauw samen met bedrijven zoals Convatec, die gespecialiseerde hulpmiddelen leveren die goed aansluiten op de unieke behoeften van stomadragers. “Wij kiezen echter altijd wat het beste bij de patiënt past en waar zijn of haar voorkeur naar uitgaat,” voegt Gerda toe. Bovendien maakte Gerda al enige jaren deel uit van de adviesraad van Convatec en is ze goed bekend met het bedrijf en de producten. Daarnaast is Gerda ook actief binnen het projectteam Congres van de beroepsvereniging V&VN Stomazorg.

Met haar jarenlange ervaring in de zorg voor stomapatiënten benadert Gerda dat stomazorg toegankelijk moet blijven voor alle patiënten. Ze begrijpt dat het omgaan met een stoma voor velen gepaard kan met veel ongemak, en ze benadrukt een holistische benadering van de patiënt, waarbij niet alleen de stoma zelf, maar de persoon als geheel wordt overwogen.

Gerda’s toewijding aan haar werk en haar zorgzame benadering van haar patiënten zijn duidelijk merkbaar in haar woorden. Het is haar missie ervoor te zorgen dat iedereen die een stoma draagt of nog krijgt, zich gesteund voelt en de zorg krijgt die ze nodig hebben om een volwaardig en normaal leven te leiden!