Biofilm vertraagt wondgenezing

AQUACEL® wondverband

biofilm vertraagt wondgenezing
Biofilm vertraagt wondgenezing

 

Biofilm is moeilijk in zijn geheel te verwijderen14 (zelfs met debridement) en het hervormt zich snel opnieuw15. Aanwezigheid van biofilm betekent dat micro-organismen tolerant zijn voor antibiotica, ontsmettingsmiddelen en inflammatoire processen15.

  • Biofilm wordt gevormd wanneer bacteriekolonies een slijmlaag uitscheiden om zichzelf te beschermen9.
  • Ook al is het niet altijd zichtbaar, de meerderheid van de chronische wonden bevat biofilm10. Biofilm is een belangrijke oorzaak van een vertraagde wondgenezing en voorloper van infectie12.

Vochtregulatie binnen een wond heeft hoogste prioriteit. Biofilm heeft meer kans zich te ontwikkelen als exsudaatmanagement beperkt is17,18.

De werkzaamheid van AQUACEL® Ag+ verband

AQUACEL® Ag+ verband dankt haar succes aan de synergie tussen twee krachtige technologieën om de belangrijkste barrières van wondgenezing te managen.

Overvloedig exsudaat en infectie zijn al lang bekend als factoren die de wondheling vertragen. Nu pas begrijpen we meer over de rol die biofilm speelt in de vertraging van het wondhelingsproces.

Bekijk hier hoe biofilm wondgenezing vertraagt:

Biofilm, vormt zich als kolonies van bacteriën die een slijmerige massa uitscheiden om zichzelf te beschermen tegen invloeden van buiten af 9.. Biofilm komt voor in ongeveer 80% van alle gezondheidszorg gerelateerde infecties10. Tandplak, urineweginfecties en ooginfecties zijn allemaal gerelateerd aan biofilm11-13. ondanks het feit dat je het niet altijd kunt zien, bevat het merendeel van de chronische wonden biofilm14  en is het een van de belangrijkste factoren in de vertraging van wondheling15 en een belangrijke voorspeller/ indicator voor infectie.16

Biofilm is moeilijk als geheel te verwijderen17 (zelfs met debridement) en hervormt zich snel18. Het verdraagt:

  • Antimicrobiële middelen zoals PHMB*19, honing20, iodine21,22 en zilver23
  • Antibiotica24
  • Pogingen van het lichaam om het wondbed te reinigen25 en de wond te sluiten19