meplus-ret-tm.png Antwoord

Een stoma operatie kan u stress opleveren. Met informatie kunnen wij u ondersteunen.

Op het moment dat u geopereerd gaat worden heeft u te maken met een situatie waarbij uw darm of uw blaas niet goed werkt. U bent niet de enige. Er zijn tenminste 1.3 miljoen mensen, van alle leeftijden en achtergronden die leven met een stoma1.

Het krijgen van een stoma en een stoma operatie verandert uw leven. Zoals met alle operaties is het een stressvolle situatie, zowel voor u als voor uw naasten. Het verwerkingsproces om uiteindelijk te leven met een stoma start met het begrijpen van de operatie die u gaat krijgen en de vragen die u kunt stellen aan het medisch team voordat u geopereerd wordt. Wij zijn er om u te ondersteunen, nu en met elke verdere stap.

De operatie kan uw leven verbeteren

Afhankelijk van wat nodig is, zal tijdens de operatie een gedeelte van uw blaas, uw dunne darm of uw dikke darm worden verwijderd. Dit gedeelte is zodanig beschadigd dat u niet zelf hiervan kan herstellen.

Gedurende de operatie zal de chirurg een stoma aanleggen, een opening op uw buik waardoor ontlasting of urine uw lichaam op een onnatuurlijke manier kan verlaten. Uw stoma zal in de meeste gevallen uw gezondheid verbeteren waardoor u zich kunt gaan richten op het leven met een stoma.

Wat is een stoma?

Als u een stoma operatie ondergaat komt er een opening op uw buik waardoor ontlasting of urine heengaat. Deze opening wordt een stoma genoemd.

De locatie van de stoma is afhankelijk van het type operatie dat u krijgt2.

De meest voorkomende redenen om een stoma te krijgen zijn2:

  • Dikke darm-, blaas- of rectumkanker
  • Ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn of ulceratieve darmontsteking
  • Erfelijke afwijkingen zoals familiare adenomateuse polyposis (familiaire darmkanker)
  • Aangeboren afwijkingen zoals spina bifida
  • Wonden of ander trauma
  • Obstructie van de urether

Afhankelijk van de ziekte of wond kan een stoma tijdelijk (om de darm te laten herstellen) of definitief zijn. Uw arts zal u vertellen of in uw geval de stoma tijdelijk of definitief is.