meplus-ret-tm.png Antwoord

Ondanks de direct fysieke verandering bent u nog steeds dezelfde persoon als voor de operatie.

In de eerste periode na de operatie kunt u zich zorgen maken en gaat u leven met een stoma. Deze zorgen zijn normaal en verklaarbaar.

Onderstaande vragen helpen om u hierbij te ondersteunen, ook uw stomaverpleegkundige of uw arts zijn er voor u.

Ben ik in staat om te sporten of activiteiten te ondernemen die ik voorheen deed?

Het is belangrijk dat u actief blijft. En, als u voor de operatie niet zo actief was kunt u daar nog altijd mee beginnen. Het me+ Vitaliteitsprogramma is speciaal ontwikkeld voor mensen die een buikoperatie hebben ondergaan. Het helpt u om opnieuw een actief leven vorm te geven. Stap voor stap in uw eigen tempo en gemakkelijk vanuit huis te doen. Overleg eens met uw zorgprofessional over de sporten en activiteiten die u wilt ondernemen. Behalve contact sporten als boxen, worstelen of voetbal, is heel veel mogelijk.

Gaat mijn zakje lekken?

Het materiaal wat wordt gebruikt om stomazakjes te maken zorgt voor minimaal risico op lekkage. U dient wel rekening te houden met het regelmatig verschonen van uw zakje en/of de huidplaat bij een tweedelig systeem. Dit voorkomt lekkage.

Gaat iemand mijn zakje ruiken?

De materialen die worden ontwikkeld voorkomen dat geur het zakje verlaat. Maar, er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om geuroverlast te beperken. Zoek een zakje met een geurfilter wat het gas laat passeren maar de geur vermindert. Houdt rekening met uw eetpatroon en dus voedingsmiddelen die meer gas veroorzaken. En u kunt eventueel een product in uw zakje doen wat geur kan wegvangen.

Het is ook belangrijk om te weten dat ieder lichaam geluid maakt en geur verspreidt. Laat angst u niet beperken, angst voor iets wat misschien fout zou kunnen gaan.

Hoe zit het met mijn sexuele leven?

Het hebben van een stoma betekent niet dat u geen intimiteit meer kunt ervaren. Met een open communicatie en vertrouwen is veel mogelijk.

Het is normaal dat de verandering van uw lichaam tijd kost om te accepteren. Deel uw gevoelens met uw naasten en luister goed naar enige zorgen die uw naasten kunnen hebben. Laat uw partner weten dat het hebben van een sexuele relatie uw stoma niet kan beschadigen. Tijd en een positieve houding helpen om gezamenlijk te genieten. Voor meer tips omtrent intimiteit, klik hier.

Wat moet ik mijn vrienden en collega’s over mijn stoma vertellen?

Het is altijd fijn om mensen om u heen te hebben waar u op kunt vertrouwen – zeker als u dit kunt gebruiken tijdens uw herstel. Maar, mensen kunnen het vreemd vinden om vrienden, familie en collega’s te vertellen over hun situatie.

U bepaalt uiteraard wie u wat vertelt. Als u niets vertelt zal niemand weten dat u een stoma heeft. De mensen die dicht bij u staan kunt u het beste wel op de hoogte stellen, zij kunnen u helpen en ondersteunen om uw leven op te pakken.

Moet ik een nieuwe garderobe aanschaffen?

Uw stoma materiaal is ontwikkeld om dicht op uw lichaam te zitten. Daarom zal het vrijwel niet opvallen onder uw kleding, u hoeft dus geen nieuwe garderobe aan te schaffen. U kunt het zakje onder of over uw ondergoed dragen wat u zelf het fijnst vindt.

Onderstaande tips kunt u meenemen in uw keuze voor de juiste kleding:

  • Als uw stoma precies rondom uw middel zit, probeer dan om druk te verminderen bij uw riem, of bij strak zittende panties
  • Indien u panties wilt dragen, zorg er dan voor dat deze zacht zijn en flexibel
  • Zorg bij ondersteunende kleding, bijvoorbeeld bij sporten, dat u één maat groter draagt
  • Bij zwemkleding is alles mogelijk, van badpak tot bikini tot zwemshort, wat maar prettig draagt.