meplus-ret-tm.png Antwoord

Intimiteit

Hoewel het normaal is om te voelen dat een stoma uw lichaam heeft veranderd, speelt intimiteit nog steeds een grote rol in uw en uw partners leven.

Communicatie en vertrouwen staan aan de basis van het herstelproces. Het is goed om te weten dat een seksuele relatie uw stoma niet beschadigd – en ook uzelf niet. Start met het delen van uw gevoelens met uw partner, en luister ook naar zijn of haar zorgen. Met het verstrijken van de tijd en een positieve houding kunt u een bevredigende seksuele relatie hebben.

Tips voor intimiteit

  • Vertrouwen is het belangrijkste, hoe meer u deelt over uw stoma uw gevoelens en uw behoeften hoe sterker de band wordt met uw partner.
  • Het spreekwoord “hoe u uzelf ziet, beïnvloedt hoe anderen u zien” is zeker waar. Neem tijd voor uzelf na de operatie om de veranderingen van uw lichaam te accepteren, stop uw gevoelens niet weg en deel deze met uw partner. U zult merken dat het accepteren van uw veranderde lichaam tijd kost.
  • Een stoma heeft geen zenuwuiteinden; en dus voelt u geen pijn of andere sensaties, maar een stoma kan wel lichtelijk bloeden wanneer teveel over de stoma wordt gewreven of op een andere manier irritatie optreedt. Dit is vaak van korte duur.
    • Het aanbrengen van het materiaal naar de zijkant van uw lichaam kan helpen. Zot zit het stomazakje niet tussen u en uw partner’s lichaam.
  • Zorg dat u uw stomazakje leegt voordat u seks met uw partner heeft en kies voor een kleine versie van het stomazakje. Voor dit soort momenten bestaan kleine zakjes die speciaal hiervoor zijn gemaakt.

Voor vrouwen

  • Als u de anticonceptie pil gebruikt, zeker als u een ileostoma heeft, dan dient u een andere manier van anticonceptie te overwegen. Door de kortere darm werkt de pil meestal onvoldoende. Bespreek dit met uw arts of stomaverpleegkundige en kies de voor u beste manier voor anticonceptie.
  • Na een operatie ervaren veel vrouwen droogheid van de vagina. Probeer een glijmiddel of vraag uw arts naar andere mogelijkheden.

Voor mannen

  • Sommige mannen kunnen erectie klachten krijgen (het behouden van een erectie of ejaculatieproblemen) de eerste keer als zij intiem zijn na de operatie. Maak u niet teveel zorgen en raak vooral niet in paniek! Dit komt vaker voor – het kan te maken hebben met de operatie zelf of omdat u zich zorgen maakt. Als uw problemen zich handhaven neem dan contact op met uw zorgprofessional, meestal is een oplossing hiervoor te vinden.