Stoma problemen

Leven met een stoma

Visual_Stomabreuk.jpg

Verklein de kans op een stomabreuk

Het leven met een stoma vraagt om dagelijkse aanpassingen en is er uiteindelijk op gericht om u vanuit een nieuw opgebouwde routine een comfortabel leven te bieden.


Het opnieuw leren omgaan met fysieke bewegingen baart soms zorgen uit angst voor een stomabreuk. Een breuk is een ophoping van de darm tussen de spierlaag en de stoma (een zgn. littekenbreuk naast de stoma in de buikwand), waardoor er een bobbel zichtbaar wordt. Wanneer er sprake is van een stomabreuk (ook wel parastomale hernia genoemd) vraag dan om deskundig advies van uw stomaverpleegkundige. 

Goed geoefende buikspieren verkleinen de kans op een breuk of uitstulping. Dagelijks beginnen met lichte core- en buikoefeningen helpen u op weg naar een optimaal resultaat. Wanneer u regelmatig beweegt komt dit uw gezondheid ten goede.

Het me+ Vitaliteits programma kan hierbij helpen! Het programma is geschikt om na de operatie in de revalidatieperiode toe te passen en wanneer u al langer een stoma heeft. Er zijn 3 modules beschikbaar die u gefaseerd helpen om vitaal te worden. Het is speciaal ontwikkeld voor stomadragers in samenwerking met bewegingstherapeuten.

Vraag ernaar bij uw stomaverpleegkundige, of neem contact op met het Service team. Dit kan tijdens kantooruren telefonisch: 0800 – 330 00 10 (gratis). 

me+VitaliteitsProgr_logo_RGB 230 pix