meplus-ret-tm.png Antwoord

De stoma plaatsbepaling kan een onderwerp zijn tijdens het voorbereidende gesprek voor de operatie. Als uw chirurg dit niet met u bespreekt, breng het zelf ter sprake.

Stoma plaatsbepaling is belangrijk voor uw toekomst. Dit heeft te maken met het zelf zorgen voor uw stoma, het wisselen van stoma materiaal maar vooral ook onafhankelijk daarin zijn.  U bent dan in staat om goed voor uw stoma en de huid daaromheen te zorgen.

Vragen die u zou kunnen stellen

Hieronder vindt u vragen die u aan uw zorgprofessional kunt stellen wanneer u in het ziekenhuis verblijft

  • Hoe snel mag ik weer eten en drinken?
  • Hoe lang blijf ik in het ziekenhuis?
  • Wat kan ik doen als ik pijn heb?
  • Moet iedereen met een stoma een zakje op de buik plakken?
  • Wie legt mij uit hoe ik om moet gaan met stoma materiaal?
  • Wie zorgt ervoor dat ik stoma materiaal krijg?

Nadat u geopereerd praat de stomaverpleegkundige met u over de operatie en zal zij haar best doen om u uit te leggen hoe uw lichaam is veranderd en hoe u om kunt gaan met uw stoma. Zij zal eventueel thuiszorg met u bespreken. Afhankelijk van uw situatie zullen andere professionals worden ingeschakeld.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen verschillend is en dat we allemaal op een andere manier omgaan met veranderingen. Uw stomaverpleegkundige zal hierop inspelen. Er zijn veel mensen die net als u dezelfde operatie hebben ondergaan en zowel de arts als de verpleegkundige zal naar u luisteren en u ondersteunen.