meplus-ret-tm.png Antwoord
Tips voor een goede vochtbalans

 

Meer drinken is een van de eenvoudigste manieren om uw gezondheid en welbevinden te verbeteren. U moet waarschijnlijk veel meer drinken dan u denkt. Deze tips kunnen u hierbij helpen.

Drink vaak kleine beetjes. Stel een alarm in op uw telefoon of horloge dat ieder uur afgaat, om u eraan te herinneren een glas water te drinken..

Neem altijd zelf wat te drinken mee, voordat u de deur uitgaat. Ga er nooit vanuit dat u wel ergens een drankje kunt kopen. Wees voorbereid en zorg dat u iets te drinken bij u heeft.

Wacht niet tot u dorst krijgt. Zorg dat het niet zover komt en dat u voldoende vocht binnenkrijgt om gezond te blijven

 

De beste manier om te controleren hoe het met uw vochthuishouding is gesteld, is door te kijken naar de kleur van uw urine.

  • Streef naar licht strokleurige urine. Dit betekent dat u waarschijnlijk voldoende drinkt.

  • Als uw urine donkerder is, moet u meer drinken.

  • Als uw urine volledig helder is, kan het zijn dat u teveel drinkt en de elektrolyten uit uw lichaam spoelt.

ALS U ZICH (STERK) UITGEDROOGD VOELT OF WANNEER UW URINE ERG DONKER IS, RAADPLEEG DAN UW ARTS.

 

Hoeveel moet u drinken?

Dat verschilt per persoon en van dag tot dag. Een gezond persoon wordt aangeraden ongeveer 6‑8 glazen vocht per dag te drinken1, maar sommige mensen hebben meer nodig en andere minder. De kleur van uw urine geeft u de beste indicatie of u voldoende heeft gedronken.

 

Wat kunt u het beste drinken?

In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is alleen water drinken geen goede aanvulling. Om goed door het lichaam te worden geabsorbeerd, moet een drankje een kleine hoeveelheid glucose en wat natrium bevatten. Dit wordt ‘osmolariteit’ genoemd. Sportdrankjes worden vaak aanbevolen bij een ileostoma, maar ze bevatten veel suiker en kunnen ongezond zijn. Drink in plaats daarvan verdunde limonade of vruchtensap met een snufje zout of neem een elektrolytendrankje dat verkrijgbaar is bij de apotheek of supermarkt. 

Cafeïne weetje: Vaak wordt gedacht dat dranken met cafeïne  vochtafdrijvend werken. Dit is onjuist. Het lichaam verliest niet meer vocht door het driken van bijvoorbeeld koffie. Het zorgt er wel voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. (Bron: Voedingscentrum)

 

Wat zijn de symptomen?

Veel mensen – met en zonder een ileostoma – hebben elke dag een chronisch vochttekort. Symptomen zoals hoofdpijn en vermoeidheid kunnen ook aan andere gezondheidsproblemen worden toegeschreven, maar vaak worden ze veroorzaakt door uitdroging.

 

Heeft u vragen over uw vochtbalans? Bel met het Service team. Tel: 0800 – 330 00 10 (gratis) of raadpleeg uw arts.